top of page

Zorg

Brits Korthaartje

Brits kortharen zijn raskatten, wat hun dan ook gevoelig maakt voor specifieke erfelijke aandoeningen. Deze aandoeningen zijn Polycistic Kidney Disease (PKD) en Hypertrofische Cardiomypathie (HCM). PKD is een afwijking van de nieren, waarbij nierfalen optreed. HCM is een erfelijke hartafwijking die voorkomt bij de Brits korthaar en langhaar. Beide zijn niet te genezen en leiden tot het overlijden van de kat. Het is dan ook erg belangrijk dat er testen worden gedaan op de moeder- en vaderpoes. Daarvoor ga je best altijd naar een betrouwbare cattery, met erkenning. 

Kattenbak

Per kat heb je minstens 1 kattenbak nodig. Een kitten gaat het liefst op een open bak, later kan je deze dan eventueel vervangen door een gesloten bak (voor geurhinder te beperken). Onze kittens zijn zindelijk als ze verhuizen. Maar zorg er wel voor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar is, en toon de kitten eerst ook de plaats van de kattenbak. Wat kattenbakvulling betreft: Vitakraft zijn korrels op basis van Silica, die erg gebruiksvriendelijk zijn. Er zijn uiteraard ook andere alternatieven, maar deze vind ik persoonlijk de properste in gebruik.

Spelen

In de natuur zal een kat jagen. Binnenshuis zal ze dit jachtgedrag nabootsen met haar speelgoed. Het is goed om een variatie van verschillende soorten speeltjes te hebben, zodat de kat zich niet verveeld. Je kan ook catnip gebruiken om de kat extra te stimuleren bij het spelen, en het speeltje zo extra attractief te maken.

Op vakantie

De ideale situatie is dat uw kat gewoon kan thuisblijven als u op vakantie gaat. Uiteraard met een familielid of kattenoppas die regelmatig langskomt. Er moet zeker voldoende aandacht besteed worden aan het katje, want Brits Kortharen die alleen wonen kunnen erg eenzaam zijn en daardoor ziek worden! Een andere oplossing is een kattenhotel. De eerste dagen zijn ze vaak wat overstuur maar ze wennen snel en ze functioneren dan zelfs goed in groep!

Voedsel

Alle kittens krijgen bij mij een combinatie van

droge brokjes en natvoer. Het zelfde eten elke

dag is ook niet het leukste voor je kat, dus het

kan al eens leuk zijn om ze af en toe te

verassen met een paté. Bij kittens kan je om

groei te stimuleren ook wat meer paté geven

dan bokjes. Ik werk meestal met Royal Canin

voer, de reden is dat Royal Canin erg

specifieke brokjes heeft voor elk type ras en

elke leeftijd. Soms mag er eens een restje van

tafeleten worden gegeven, maar overdrijf er

zeker niet in, zeker als ze kitten zijn, probeer

dit dan te mijden. Melk(producten) geef je

beter niet! Je zal merken dat je Britje er dol op

zal zijn, maar jammer genoeg zijn katten

lactose-intollerant. Geef ze daarom beter als

alternatief water of af en toe ‘kattenmelk’.

Krabben

Soms kunnen katten nood hebben aan te krabben, krabben is een basisbehoefte. Nageltjes knippen raad ik sterk af, aangezien dit niet fijn voor hen is. Zorg daarom dat ze voldoende krabmogelijkheid hebben! Een krabpaal is prima. Maar zeker zo interessant zijn horizontale krabplanken die op de grond liggen, kortom genoeg mogelijkheden!

Dierenarts

Brits kortharen worden op 12 en 15 weken gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Wettelijk zijn we ook verplicht om een enting tegen kattenleucose toe te dienen. Daarna is het goed dat u toch minstens een keer per jaar langsgaat bij de dierenarts. Uw dierenarts zal jaarlijks de enting tegen niesziekte herhalen en driejaarlijks tegen kattenziekte. Als uw kat binnen blijft, hoeft ze niet meer opnieuw geënt te worden tegen leucose. Elke kat kan vlooien krijgen, ook een binnenkat. U hoeft preventief niets te doen bij binnenkatten, wel regelmatig controleren met een vlooienkam.

bottom of page